Als de dagen weer wat langer worden betekent dat dat het fietsvoorjaar er weer aankomt! Vaak zie je dat het weer even wennen is als je gaat fietsen. Ook als je het hele jaar fietst kan het toch even vreemd zijn als het jaargetijde verandert. Zeker met een grillig voorjaar. Lees daarom onze tips en je bent goed voorbereid:
Begin alvast met een aantal lenigheidsoefeningen. Denk daarbij vooral aan souplesse van je heupen, je onderrug en bovenrug. Vraag je fysio om een setje oefeningen.
Check nog eens de afstelling van je frame. Soms veranderen je lichaamsverhoudingen en kloppen de instellingen niet meer.
Begin met een korte proefrit. Je merkt dan al gauw welk onderhoud je lichaam en je fiets nodig heeft voordat je echt kunt beginnen. Je kunt natuurlijk ook eerst je fiets bij een specialist laten onderhouden. En bij fysieke problemen natuurlijk naar je fysio.
Heb jij even rust genomen in de wintermaanden? Groot gelijk heb je! Maar vergeet niet dat je spieren ook in rust gaan. Daarom zijn de eerste dagen dat je fietst vaak wat zwaarder dan je gewend bent. Dit is geen probleem, maar zorg dat je niet meteen volle bak gaat. Neem 3 tot 5 ritten de tijd om weer op stoom te komen.
Als de zon schijnt lijkt het verleidelijk om een laagje uit te doen. Maar later op de dag daalt de temperatuur nog erg snel. Dan is het handig als je een klein jasje bij je hebt als extra isolatie. Daarnaast zijn arm- en beenstukken ook geen overbodige luxe tussen de warme en koude dagen in.
Op de koudere dagen wil je eigenlijk dat je lichaam uit zichzelf lekker warm blijft. Dit kan je doen door veel pasta’s en snelle suikers te eten. Maar in de praktijk blijf je warmer van vet eten. Dit komt omdat koolhydraten simpel gezegd minder energie per gram bevatten dan vet. Vooral bij langere tochten zal je ook merken dat je door het eten van (gezonde) vetten meer energie hebt.
Zorg voor een goede zichtbaarheid. Tegenwoordig zijn er prima lichtgewicht lampjes die je zichtbaarheid vergroten. Vooral tijdens een van die onverwachte regenbuien.